preskoči na sadržaj
Vijesti

DANI KRUHA U NAŠOJ ŠKOLI

Kroz mjesec listopad na poseban način obilježava se Dan kruha. U našoj školi mi smo to učinili kroz dva dana, 16. i 17. listopada. Ove godine odlučili smo da za taj dan učenici naše škole pokažu svoja umijeća u pravljenju kruha.


Kroz mjesec listopad na poseban način obilježava se Dan kruha. U našoj školi mi smo to učinili kroz dva dana, 16. i 17. listopada. Ove godine odlučili smo da za taj dan učenici naše škole pokažu svoja umijeća u pravljenju kruha. Tako su zajedno učiteljice i učenici u produženom boravku ujedinili svoje snage i pokazali svoja pekarska umijeća. Kroz igru, smijeh i rad dali pokazali smo ono što znamo. Pripravljeno smo zajednički blagoslovili u hodniku škole. Prije samoga blagoslova održane su prigodne recitacije koje su izveli Marta Bušljeta i Jakov Miletić, učenici I. A razreda, kao i cijeli II. A razred. Potom je ravnatelj don Roland Jelić blagoslovio nas i naše proizvode, te nas potaknuo na razmišljanje o tome kako od jednog malog zrna nastane nešto dragocjeno i sveto, a to je kruh. Potaknuvši svakoga od nas da budemo zrno u današnjem svijetu i vremenu, kako bismo i mi dali svoj doprinos u zajedništvu i izgradnji boljeg i ljepšeg svijeta. Nakon blagoslova zajdnički smo nastavili druženje uz blagovanje.

… “Kruh je veliko dijeljenje: Od jednog zrna, stotine zrna u klasu. Od tisuću tisuća, između žrvnjeva, milijuni bijelih čestica bijeloga, sipkoga, brašna. Čudi li ikog što Hrvati brašno još nazivlju muka? Dodirujem kruh, ćuteći sve ovo rečeno, od zrna u crnoj brazdi, do kriške u košarici na stolu. Kruh naš jučerašnji. Kruh naš današnji. kruh crni, bijeli, polubijeli, okrugli, niski, visoki, pereci, slanci, žemlje, pšenični, kukuruzni, zobeni, raženi, toliko željen, i sanjan tako poželjan, tražen. Kruh, miomirisan, izjutra, namiriši, najslađim mirisom, gradske ulice, a sjetan, divan miris kruha, iz bakine ili mamine pećnice. Kruh je blagoslov stola. Najslađe su kriške koje, s nekim, dijelimo, najveći mu je blagoslov kada ga, srcem, dajemo onima koji ga samo sanjaju. Molimo za kruh svagdašnji ,da bismo ga imali koliko trebamo, a dijeleći s onima koji ga nemaju, da bismo ga svi s blagoslovom imali u izobilju. Kruh je uistinu dobar. Pa budimo i mi dobri kao kruh, prema svima, oko sebe.” (iz pjesme “O KRUHU JE RIJEČ”- Josip Prudeus)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Roland Jelić   datum: 17. 10. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Anketa
Upis djeteta u Katoličku osnovnu školu:
Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju